Pienoismallit Riisaan

Uutiset

Kuopion ortodoksinen seurakunta
Tiedote
Julkaisuvapaa

PIENOISMALLIT RIISAAN

Kuopion ortodoksinen seurakunta lahjoittaa omistamansa pienoismallikokoelman kirkkomuseo Riisalle. Pienoismallit ovat tarkkoja kopioita luovutetun Karjalan ja Petsamon ortodoksisista pyhäköistä.

Kuopion ortodoksisen seurakunnan seurakunnanneuvosto käsitteli asiaa tiistaina 21.12. Neuvoston tietoon saatettiin kirjelmä ja adressi, joissa toivottiin kokoelman säilyttämistä Iisalmessa. Neuvosto ei muuttanut marraskuussa tekemäänsä päätöstä. Tuolloin seurakunnan kirkkoherra Timo Honkaselkä valtuutettiin laatimaan ja allekirjoittamaan Riisan kanssa luovutussopimus pienoismalleista.

Kokoelman teetätti aikanaan Evakkosäätiö, joka joutui lopettamaan toimintansa talousvaikeuksien vuoksi. Marraskuussa 2018 Evakkosäätiön hallitus päätti lakkauttaa säätiön ja luovuttaa omistamansa näyttelyesineistön silloiselle Iisalmen ortodoksiselle seurakunnalle. Tämän vuoden alussa Iisalmen seurakunta yhdistettiin Kuopion seurakunnan kanssa ja kokoelma siirtyi Kuopion seurakunnan omaisuudeksi.

Kokoelmaa on kolme vuotta säilytetty Iisalmessa väliaikaisissa tiloissa, jotka soveltuvat huonosti näyttelytiloiksi. Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa on kansallisesti, kansainvälisesti ja maakunnallisesti merkittävä erityismuseo, jonka tehtävänä on Suomen ortodoksisen kirkon kulttuuriperinnön tallentaminen, säilyttäminen ja hoitaminen. Riisa on ammattimaisesti hoidettu museo, mikä takaa kokoelman säilymisen kokonaisuutena.

Riisalle luovutettavat pienoismallit muodostavat temaattisen kokonaisuuden Riisan muiden kokoelmien kanssa ja ne rikastuttavat näyttelykerrontaa menetetyn Karjalan ja Petsamon kirkollisesta kulttuuriperinnöstä arvokkaalla tavalla.

Lisätietoja:

Kuopion seurakunnan kirkkoherra Timo Honkaselkä, puh. 0500 574 443

Riisan johtaja Teresa Töntsi, puh. 040 865 0741