Morsiamen kruunaus häissä

Häät

Avioliitto

Ortodoksisessa kirkossa avioliitto ei ole vain kahden ihmisen keskinäinen rakkaudentunnustus, vaan liitolle haetaan Jumalan siunausta ja vahvistusta. Siksi kirkollista vihkimistä ei voida toimittaa lainkaan, jos toinen puolisoista ei ole kristillisen – esimerkiksi evankelisluterilaisen tai katolisen – kirkon jäsen. Jos molemmat puolisot ovat ortodokseja, avioliittoon voidaan parin niin toivoessa vihkiä kirkon vanhan tavan mukaisesti liturgian yhteydessä.

Avioliittoon vihkimisestä, avioliiton esteiden tutkinnasta ja vihkimiseen liittyvistä käytännön asioista sovitaan vihkivän papin kanssa. Häitä suunnitellessa on hyvä muistaa, että ortodoksisessa kirkossa ei vihitä avioliittoon tiettyjen paasto- ja juhlakausien aikana. Nämä ajat löytyvät kirkkokalenterista.

Pyydä esteiden tutkintaa hyvissä ajoin, viimeistään kuukautta ennen vihkipäivää. Paikalla on oltava samaan aikaan molemmat osapuolet ja heidän henkilöllisyys tarkistetaan.

Esteiden tutkinnan voi suorittaa myös Digi- ja väestötietovirastossa, jonka aukioloajat ovat monesti paljon kirkkoherranvirastoa pidemmät. DVV:lle käy myös sähköinen tunnistautuminen.

Toivomme kuitenkin että toimitat valmistuneen esteidentutkinta todistuksen kopion (esim. sähköpostitse PDF-muodossa) virastoomme hyvissä ajoin jotta voimme valmistella vihkitodistuksen ja vihkiraamatun yms. tiedot ennen juhlapäivää.

Ps. Muista ottaa suoritetun esteiden tutkintatodistus mukaasi kirkkoon hääpäiväna ja anna se vihkivälle papille!

Varsinaista vihkitoimitusta edeltää kirkollinen kihlaus. Kihlaus voidaan toimittaa erillisenäkin palveluksena, mutta tavallisesti se yhdistetään vihkitoimitukseen. Kirkollisessa kihlauksessa pappi asettaa sormuksen vihittävien oikeaan nimettömään. Ortodoksit pitävät vihkisormusta oikeassa kädessä.

Vihkitoimituksen kruunauksessa vihittävien yläpuolella kannatellaan vihkikruunuja, jotka muistuttavat puolisoita siitä, että avioliitossa on kyse molemminpuolisesta uhrautumisesta – marttyyrikilvoituksesta. Vihkiparille tarjotaan myös juotavaksi yhteinen viinimalja, muistuma varhaiskirkon ajalta, jolloin vihkiminen sinetöitiin ehtoolliseen osallistumisella. Yhteisen maljan nauttimisen jälkeen pappi ja vihkipari kiertävät kolme kertaa vihkipöydän ympäri juhlavassa saatossa. Kiertäminen ja ympyrän muoto symboloivat ikuisuutta ja täydellisyyttä.

Varaa vihkipäivä ja kirkko päivystävältä papilta tai kirkkoherranvirastosta. Huomioithan, että esimerkiksi suosituimmat Heinäkuun lauantait varataan usein jo paria vuotta etukäteen… Käytännön järjestelyistä ja vihkitoimituksesta voit keskustella tarkemmin toimittavan papin kanssa.

Osa avioliitoista päättyy avioeroon. Kirkko vihkii eronneet myös toiseen ja kolmanteen avioliittoon.

(Teksti: Suomen ortodoksisen kirkon nettisivut, https://ort.fi)