Kanttori Mikko Nikolai Huovinen tuonilmaisiin

Uutiset

Suomussalmen Kuivajärven vienalaiskylään 20.4.1928 syntynyt kanttori Mikko Nikolai Huovinen siirtyi 93-vuotiaana tuonilmaisiin Pielavedellä 9.11.2021.

Naapurimaan rajalla syntyneen monilapsisen perheen esikoisena hänen lapsuuttaan ja nuoruuttaan sävyttivät sodan vuodet evakkomatkoineen. Koulun ohella aika kului arkisissa askareissa perheenhoidossa ja mm. hevosmiehenä, koska aikuiset miehet olivat rintamalla. Sodan jälkeen poltetun vienalaiskylän arki oli jälleenrakentamista ja leivän syrjässä pysymisen taistelua. Armeijakin piti käydä. Kotiväelleen tienestiä Mikko haki mm. metsätöistä.

Merkittävä käänne Mikon elämässä oli kristinoppikoulu. Lähikylien nuoret koottiin uskonnonopetukseen Kuivajärvelle kesällä 1949 ja koulua veti pappismunkki Paavali. Hän huomasi Mikon musikaalisuuden ja niinpä syksyllä 1949 häntä pyydettiin kanttorikurssille. Vienalaisnuorukainen matkusti Helsinkiin pappisseminaarille ja valmistui keväällä 1951 kanttoriksi. Kanttorin virkaan nuori kanttori ei kuitenkaan mennyt vaan palasi koulutuksen jälkeen takaisin Kuivajärvelle auttamaan kotiväkeään maatilan hoidossa ja tekemällä savottahommia.

Mikko avioitui Varsinais-Suomesta Kuivajärvelle opettajaksi tulleen Raija Paasikiven kanssa kesällä 1953. Puolison valmistuttua kansakoulunopettajaksi Oulun seminaarista, tuli Mikon aika siirtyä kanttoriksi. Ensimmäinen paikka oli Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa, jossa hän toimi matkakanttori/uskonnonopettajana. Pian kuitenkin Mikko sai paikan Pielaveden seurakunnan kanttorina ja perhe asettui Pielavedelle.

Pielaveden seurakunta käsitti Pielaveden ohella Keiteleen ja Maaningan pitäjät. Ortodoksiväestö oli alueelle sijoitettu pääosin Salmista ja Suistamolta. Toiminta oli vilkasta. Jumalanpalvelusten ohella töihin kuului kirkkoherranviraston hoitoa, uskonnonopetusta, tiistaiseuratoimintaa, kirkkokuoron harjoittamista ja kirkollisten tuotteiden myyntiä Savoon vähitellen kotiutuvien karjalaisten parissa.

Kanttorin työstä eläkkeelle hän jäi vuonna 1983. Vienalaisuutta ja ortodoksikarjalaisuutta koko elämänsä ajan korostanut Mikko on ollut monella tavalla mukana karjalaisen kulttuurin edistämisessä.

Perinnettä Mikko on siirtänyt lapsilleen ja lapsenlapsilleen, jotka ovat saaneet kuulla ukin starinoita. Sukuseuratyön hän koki tärkeänä oman kulttuurin säilyttämisessä. Toarie ja Lari Huovisen sukuseura on vaalinut tätä perintöä.

Kanttori-Mikko siunattiin haudan lepoon Pielavedelle oman kotikirkkonsa hautausmaalle edesmenneitten seurakuntalaistensa keskelle sunnuntaina 21.11.

Markus Huovinen
kanttorinpoika