Sininen hetki taipuu kevään kirkkaudeksi

Muut

Sininen hetki taipuu kevään kirkkaudeksi

Vuoden vaihde on juhlan aikaa, myös kirkollisessa mielessä. Marraskuun puolivälissä alkanut joulupaasto valmisti meitä Kristuksen syntymäjuhlaan, lauantaina vietämme Kristuksen syntymäjuhlan päätöspäivää, sunnuntaina uudenvuodenpäivänä muistelemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen ympärileikkausta.

Uudenvuodenpäivänä muistelemme myös 300-luvulla elänyttä kirkkoisää, Pyhää Basileos Suurta. Maanantaina 2. päivä tammikuuta alkava esijuhla valmistaa meitä Herramme Jeesuksen Kristuksen Kasteen juhlaan.

Uudenvuoden perinteen mukaisesti teemme lupauksia paremmasta elämästä. Se on oikeastaan hyvä tapa, vaikka monet lupauksista eivät ehkä kestäkään kovin pitkään. Lupaukset voidaan kuitenkin nähdä haluna uudistumiselle, kilvoitukselle, toiveelle parantaa asioita, jotka koemme häiritsevinä elämässämme. Helmikuussa alkavassa Suuressa paastossa valmistaudumme Kristuksen ylösnousemusjuhlaan ja tuona aikana meitä kehotetaan kääntämään katseemme itseemme ja tarkastelemaan elämämme suuntaa. Mutta jo uudenvuoden alku voi olla uuden henkilökohtaisen tutkimisen ja seurakunnallisen osallistumisen alku. Tärkeintä on pyrkiä elämään Jumalan tahdon mukaista elämää kirkon ja seurakunnan yhteydessä.

Pyhä Basileios Suuri ja hänen aikalaisensa pyhät Gregorios Teologi ja Johannes Krysostomos puolustivat ortodoksista kristillisyyttä. Kirkkoisien mielestä kaikkien sosiaalisten ongelmien syynä on yksityinen ja yhteisöllinen itsekkyys. Varallisuus sokaisee ihmisen hengellisen näkökyvyn. Ihminen unohtaa, että Jumala omistaa todellisesti kaiken. Kirkkoisät varoittavat opetuksissaan meitä vääristä elämänarvoista ja väärästä elämän laadusta. Kristityn salaisuus piilee siinä, että hän elää lähimmäisilleen Kristuksen kautta.