Muistohetki laukkukauppiaan haudalla

Muut

Vieremäläinen Tapani Piippo löysi 1960-luvun alussa Pirttimäestä kotinsa läheltä hiekanottopaikalta, ”Susihaudasta”, jo unohdetun haudan ja sieltä pienoisen vanhan metalli-ikonin. Luut haudattiin rauhallisempaan paikkaan, mutta ikoni otettiin muistoksi.

Unohdetulla ja löydetyllä haudalla sekä ikonilla on oma historiansa.

Vanhemman väen muistin mukaan oli 1900-luvun alussa Pirttimäen nykyisen Aholan talossa yöpynyt iäkäs vienalainen laukkukauppias ”Loikamoinen” poikineen. Vanha kauppias oli äkillisesti kuollut ja pojat hautasivat hänet väliaikaiseen hautaan läheiseen metsään. Vuokkinimen kotikylä Vienassa oli kaukana ja väliaikainen hauta jäi pysyväksi. Heimoveljet kävivät myöhemmin haudalla lukemassa hautaansiunauksen ”suitsutuksineen”. Valtaosa Vienan ortodokseista kuului maallikkojen johtamaan vanhauskoisten liikkeeseen. 

Tapani Piippo halusi vienalaisikonille arvoisensa sijoituspaikan ja nyt se on löytynyt. Tämän tiimoilta vietetään Pirttimäessä ”Loikamoisen” haudalla tiistaina 30.8. klo 13.00 muistohetkeä, jolloin siunataan haudalle pysytetty vienalaisristi. Haudalta siirrytään Salahmin tsasounalle yhteiseen, jossa metropoliitta Arsenin maalaaman uuden ikonin siunaus ja yhdessäoloa. Metalli-ikoni on kiinnitetty tähän uuteen pyhäinkuvaan ja tsasouna sen sijoituspaikka. Tilaisuudet johtaa metropoliitta Arseni. 

Kaikki sydämellisesti tervetuloa!

Teksti: Mp. Panteleimon