Katedraalin vihkimisestä 120 vuotta

Muut

Katedraalin vihkimisestä 120 vuotta

”Hänen Ylhäisyytensä kenraalikuvernööri Bobrikoff saapui viime lauantaina Kuopioon. Sunnuntaina vihittiin sikäläinen uusi kreikkalais-katolinen kirkko jolloin hänen Ylhäisyytensä lähti paluumatkalle.” Kansalainen-lehti 4.1.1904

Kuopion seurakunnan pääkirkon eli Pyhän Nikolaoksen katedraalin vihkimisestä tulee tammikuussa kuluneeksi 120 vuotta. Arkkipiispa Nikolai vihki edellisen vuoden lopulla valmistuneen kirkon 3. päivänä tammikuuta 1904. Ortodoksien tuolloin käyttämän vanhan ajanlaskun mukaan vihkimispäivä tosin ajoittui jo vuoden 1903 joulun alle eli joulukuun 21. päivälle.

Seurakunnassa valmistellaan juhlavuodeksi monipuolista ohjelmaa. Luvassa on muun muassa seminaareja, konsertteja ja ikoninäyttelyitä. Tapahtumista tiedotetaan tarkemmin sen jälkeen, kun kaikki ohjelman yksityiskohdat ja tarkat päivämäärät on lyöty lukkoon.

Juhlavuoden aikana tehdään luonnollisesti tutuksi ortodoksisuuden yli 200 vuoden taakse ulottuvaa historiaa Kuopiossa, mutta katse on kuitenkin nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Tarkoituksena on esitellä ortodoksista seurakuntaa ja ortodoksista elämäntapaa kaikille kiinnostuneille.

Ortodoksisuus alkoi näkyä Kuopiossa sen jälkeen, kun Suomi Suomen sodan (1808-1809) jälkeen liitettiin Venäjään. Kuopioon sijoitettiin venäläisiä sotilaita, joiden mukana kaupunkiin tuli sotaväen huollosta vastanneista kauppiaita.

Ensimmäinen ortodoksinen pyhäkkö sijoittui sotilassairaalan yhteyteen. Pyhäkön kirkollinen esineistö siirrettiin ilmeisesti vuonna 1828 nykyisen Kuopion kulttuurihistoriallisen museon paikalla sijainneeseen puutaloon, joka vihittiin tsasounaksi ja vuonna 1846 kirkoksi.

Varoja suuremman kirkon rakentamiseksi alettiin kerätä jo samoihin aikoihin. Monien vaiheiden jälkeen  kirkko valmistuikin vuonna 1903. Hankkeen onnistumiseen vaikutti suuresti kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov. On arvioitu, että hän lahjoitti jopa noin 40 prosenttia kirkon rakentamiseen tarvituista varoista.

Taustalla oli Bobrikovin pyrkimys käyttää ortodoksista kirkkoa Suomen venäläistämiseen. Hän halusi kirkon kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. Kuopion lisäksi hän vaikutti vahvasti kivikirkon rakentamiseen Tampereelle.

Vuonna 1955 Kuopiosta tuli Suomen ortodoksisen kirkon keskuspaikka ja samalla Pyhän Nikolaoksen kirkosta tuli katedraali eli Karjalan hiippakunnan pääkirkko. Arkkipiispanistuimen siirryttyä Helsinkiin katedraali on nykyisin Kuopion ja Karjalan hiippakunnan pääkirkko.

Teksti: Mauri Liukkonen