Marian ilmestysjuhla – Ilosanoman juhla

Jumalansynnyttäjän ilmestysjuhla, jota vietetään 25. maaliskuuta, on kaikkien Herran juhlien perusta. Kristuksen sikiäminen Neitsyt Mariasta on historian käännekohta, joka mahdollistaa pelastuksen ja ikuisen Elämän voiton kuolemasta. Tämän juhlan ajankohta kevätpäiväntasauksen jälkeen symboloi valon voittoa pimeydestä.
Kirkon perimätiedon mukaan sekä Aadamin ja Eevan karkotus paratiisista, että Kristuksen ristiinnaulitseminen tapahtuivat 25. maaliskuuta, mikä korostaa juhlan merkitystä pelastushistoriassa. Eeva lankesi tottelemattomuudessa, mutta Maria palautti ihmiskunnan Jumalan yhteyteen kuuliaisuudellaan. Näin Neitsyt Mariasta tuli uuden luomisen alku ja ihmisluonnon pelastuksen välikappale.
Jumala valmisteli ihmiskuntaa vastaanottamaan pelastuksen sukupolvien ajan Mooseksen laissa ja profeettojen julistuksessa. Maria on kuvattuna liitonarkkina ja Hesekielin kirjan suljettuna porttina. Hänestä tuli astia, joka sulki sisäänsä koko maailmankaikkeuden Luojan.
Puoli vuotta Johannes Kastajan sikiämisen jälkeen ylienkeli Gabriel ilmestyi Neitsyt Marialle Nasaretissa. Enkelin tervehdys ”Iloitse, Armoitettu” hämmensi Mariaa, mutta Gabriel vakuutti hänelle, että hän oli valittu synnyttämään Korkeimman Pojan. Marian kysymys ”Kuinka tämä on mahdollista?” ei ollut epäuskoa, vaan ihmetystä ihmeellisen sikiämisen edessä. Enkeli selitti, että Pyhä Henki varjoaisi hänet, ja näin ihme tapahtuisi.
Marian vapaaehtoinen suostumus: ”Katso, olen Herran palvelijatar, tapahtukoon minulle sanasi mukaan” oli ratkaiseva hetki, joka mahdollisti inkarnaation. Kristuksen lihaksituleminen oli Kolminaisuuden yhteistyötä, mutta myös Marian vapaalla tahdolla oli keskeinen merkitys.
Neitsyt Marian ilmestys oli profeetallisten ennustusten täyttymys ja koko ihmiskunnan vastaus Jumalalle. Hänen neitseellisyytensä avasi uuden tien pyhälle elämälle, ja hänestä tuli pelastuksen ja siunauksen lähde kaikille ihmisille.
Marian ilmestysjuhlan merkityksestä kertoo se, että silloin toimitetaan Johannes Krysostomoksen liturgia, vaikka juhla osuukin usein Suuren paaston arkipäiville. Erityisen Suuri juhla (kreik. Kyriopasha) on silloin, kun Marian ilmestysjuhla osuu Pääsiäispäivälle, Suomessa seuraavaksi kymmenen vuoden kulutta, vuonna 2035.
pastori Otto Laukkarinen